20120524

Mors dag

På söndag är det Mors dag i Sverige. Firandet av Mors dag kan spåras tillbaka till den tidiga grekiska civilisationen där man under vårfirandena hedrade Rhea - modern till alla gudar. I det kristet perspektiv spelar dyrkandet av Maria som Guds mor viss roll.

Den moderna högtiden introducerades i Philadephia i början av 1900-talet och spreds sedan över Europa. Firandet gick trögt under 1900-talets första decennier då många ansåg att kommersilla intressen låg bakom lanseringen av högtiden.



I år utkom, lagom till Mors dag, samlingen Mor, mamma, morsan där tretton författare och kulturpersonligheter skriver om sina mödrar. Bland annat medverkar Fredrik Strage, Aase Berg och Kristian Lundberg. På samma förlag utkom 2009 samlingen Min mormors historia, där tolv kvinnliga författare skrev om sina mormödrar och gav en samlad bild av Sveriges moderna historia och kvinnohistoria.

Intrycket är att författarna till bidragen har haft lättare att skriva om sina mormödrar, med den distans som det medför, medan mammaskildringarna på gott och ont, blir starkt knutna till författarna själva och deras upplevelser och erfarenheter som barn och som vuxna.

Inga kommentarer: