20120308

Internationella kvinnodagen


Internationella kvinnodagen inträffar den 8:e mars varje år och uppmärksammar kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter över hela världen. Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen och infördes 1978 på FN:s lista över högtidsdagar. Här kommer några lästips för en dag som denna!

Vår rättmätiga plats av Barbro Hedvall (2011)
Först 1921 införde Sverige, som sista land i Norden, kvinnlig rösträtt. Beslutet togs då av en oening riksdag. Författaren ger här sin bild av den svenska kvinnorösträttsrörelsen.

Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson (2004)
En bok om kvinnorna på tidningen Tidevarvet och Medborgarskolan vid Fogelstad på 1920- och 30-talet. Gruppen bestod av tongivande personer som Elin Wägner, Elisabeth Tamm och Ada Nilsson.

Tusen svenska kvinnoår av Ann-Sofie Ohlander (2002)
Kvinnohistoria med kvinnors arbete i centrum.

Det andra könet av Simone de Beauvoir (1949)
Feminismens bibel. Med historiskt perspektiv förklarar de Beauvoir hur kvinnans roll som "den andre" skapats och återskapats genom tiderna och konstaterar att "man föds inte till kvinna, man blir det".

SCUM-manifestet av Valerie Solanas (1968) och Drömfakulteten av Sara Stridsberg (2006)
SCUM-manifestet (Society for Cutting Up Men) är ett radikalfeministiskt uttryck som angriper männen och patriarkatet utifrån ett biologiskt, socialt och psykologiskt perspektiv. Enligt Solanas är män ofullständiga kvinnor: y-kromosomen är en ofullständig x-kromosom och manifestet hävdar att mänsklighetens alla problem kan lösas genom männens utplånande. Den svenka författaren Sara Stridsberg har översatt SCUM-manifestet till svenska och fritt skildrat Valerie Solanas liv i romanen Drömfakulteten, som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2007. I Stridsbergs tappning är Solanas ett "underbarn på gränsen till undergång".

Inga kommentarer: