20120322

ALMA-priset 2012 till Guus Kuijer


Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2012 går till Guus Kuijer. Kuijer är född 1942 och bor i Nederländerna. Han debuterade 1975 som barnboksförfattare och har skrivit ett trettital böcker som översatts till flera språk. På svenska finns bl.a. böckerna om flickan Polleke. Författaren har tidigare fått flera priser.

Juryns motivering:
Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi.

ALMA-priset – The Astrid Lindgren Memorial Award – instiftades som ett internationellt barnbokspris för att hedra minnet av Astrid Lindgren. Det är det största barn- och ungdomslitteraturpriset i världen och är tänkt att öka intresset för barn-och ungdomslitteraturen och stärka barns rättigheter.

Inga kommentarer: