20091207

Vin och Litteratur

Nästa torsdag, 10/12, är det åter dags för den utomordentliga litteraturklubben Stanza att ta plats på Inkonsts scen i Malmö. Konceptet är enkelt och genialt: några poeter och en scen, några åskådare och lite förfriskningar. Här ser ni den aktuella uppställningen.



Hos oss kan du låna Jonas Bruns vackra bok (inte bara innehålet, utsidan också) om en lite missanpassad zoolog, vars forskarpassion återuppväcks när han kommer över en gammal plansch föreställande en amfibie. Texten utgörs av hans loggbok varvat med det bestiarium som hans vördade handledare aldrig hann färdigställa. Det är en envis jakt på det gäckande djuret, och en tanke väcks som inte går att slå bort: var de en gång människor som valde att återvända till havet?

"Allting har kommit ur havet. En dag kan det välja att återvända"



I våra hyllor finns också Helena Granströms "Alltings mått", som för övrigt också har ett mycket tilltalande omslag. (Kanske blir det mer och mer berättigat att döma boken efter dess omslag?)En bok som verkar svår-klassificerad. På vårt, och Malmös, bibliotek är det en filosofisk skrift. Hos Stanza är det en dikt- och essäbok, i likhet med förlagets "svindlande poetisk essä". Den här boken har jag inte läst, så jag kan inte motstå att norpa med mig den hem idag. Men jag lovar att läsa snabbt, för det verkar unikt och intressant! Författaren är teoretisk fysiker och matematiker och ska enligt bokens baksida behandla ämnen som "språkliga dimensioner av kroppen", pornografi, konsumism, stadsmiljö och det västerländska kulturarvets inverkan på individen. Allt på 117 sidor.


Först till kvarn kan alltså läsa in sig på Brun och alla kan lyssna in sig på ett axplock av det senaste inom svensk litteratur på torsdag.

Inga kommentarer: