20081208

Martin Crimp i p1

Här kommer även ett lyssnartips inför julen. I p1:s 30-dagarsarkiv går det till och med den 29/12 att höra Radioteaterns uppsättning av Martin Crimps pjäs "Allt blir bättre". Något jag varmt rekommenderar!

Martin Crimp är en brittisk dramatiker med ett arv efter nobelpristagaren Harold Pinter. Det har sagts om Crimp att han är upptagen av form och av språk, och att hans pjäser är musikaliska och rytmiska. I "Allt blir bättre" har karaktärerna avpersonifierats till endast siffrorna 1, 2, 3 och 4. Åtminstone i det utdrag jag har läst, och vad jag förstår är detta genomgående i Crimps dramatik. Något som bidrar till att luckra upp de traditionella rollerna och historieberättandet. Det är heller ingen vanlig dialog utan snarare en samling flytande tanketrådar som utvecklas mellan ett antal personer. Eller tänks de bara? Eller är det egentligen bara en person?

Tematiken i pjäsen är samtida samhällskritisk och behandlar bland annat det våld vi matas med via media, med tydliga paralleller till de skolmassakrer vi på senare år har bevittnat. Varvat med detta talas det även om relationer, barn och det perfektionssökande förortslivet.

Gå in på p1:s hemsida, klicka på "lyssna igen" och välj sedan Radioteatern i programlistan så kan du lyssna och upptäcka min nuvarande favoritdramatiker mellan julborden!

Inga kommentarer: