20071215

Teatertips: Distans & Om ljuset på Intiman!


Just nu spelas Distans & Om ljuset på Intiman i Malmö. Distans & Om ljuset är två enaktare, skrivna av Lars Norén som kommer spelas fram till den 19 januari på Intiman. Jag var där i onsdags och såg pjäserna som ännu dröjer sig kvar i tankarna. Båda pjäserna var riktigt bra och väckte både en hel del skratt och en hel del allvar, i vanlig Norén-anda. Den andra pjäsen, Om ljuset, var i mitt tycke den starkaste.

Om ljuset handlar om en ung man, Elias, som växt upp i mörkaste Norrland och som hittar ljuset på Sergels torg, d.v.s. han hittar en tro som är så stark så allting annat i hans liv blir ointressant. Elias stirrar blint bort från människorna i sin omgivning och citerar Bibeln och pratar med Gud. Elias flickvän, som väntar barn med Elias, och Elias föräldrar blir bekymrade och så småningom läggs han in på mentalsjukhus.

Detta är bakgrunden till en pjäs som väcker många tankar, bl.a. tanken på hur samhället ständigt förändras och att det som förr var något att sträva efter kan idag anses vara sjukligt.

Läs mer om föreställningen här!

Inga kommentarer: