20101215

Personalens julläsning!

Det har blivit lite av en tradition att personalen varje år berättar, här på bloggen, vad vi tänkt läsa under julledigheten. Kanske finner du här nåt intressant tips på något som även passar dig?


Birgitta Henriksson:
Niceville av Kathryn Stockett. Den amerikanska södern på 60-talet. En journalist på lokaltidningen skriver tillsammans med två svarta hemhjälper en bok om vad som händer innanför väggarna i de fina husen i staden.

En dag av David Nicholls. Författare till tv-serien "Kalla fötter". En helt underbar serie, så jag har stora förväntningar på boken.

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Roman om Palestina och Israel skildrad
genom en palestinsk släkt.

Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren. En klassisk julsaga med underbara illustrationer.




Carina Granberg:
Den kanadensiska författaren Alice Munro brukar vara en av de som är förhandstippade att få nobelpriset i litteratur. Under julhelgen vill jag läsa hennes novellsamling För mycket lycka. I tio berättelser skriver hon bl.a. om människors irrationella handlingar och de konsekvenser som oundvikligen följer.



Jag tänker också läsa Cajsa Stina Åkerströms berättelse om sin far, den store vistolkaren Fred Åkerström. Hennes förhållande till sin pappa var minst sagt komplicerat. Biografin Du och jag farsan har hon skrivit med syftet att återskapa de samtal hon aldrig fick med sin far innan hans tragiska bortgång 1985.



Sedan ska jag bläddra i Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Boken har lockat många läsare, och författaren har även gett ut två uppföljare. Han skriver om den vilseledande matindustrin, hur man tillsätter konstgjorda ämnen för att livsmedel ska få längre hållbarhetstid, och hur de äkta råvarorna används allt mindre. Idag verkar E-ämnen vara mer en regel än undantag, och i den här boken gör Nilsson en kartläggning över matfusket. Jag väntar mig både intressant och skrämmande läsning!



Birgitta Lindén:
Jag tänker åtminstone försöka läsa tre- fyra böcker under helgerna.
Jag börjar med att läsa ut Kristina Sandbergs bok Att föda ett barn, som jag redan läst en tredjedel av. Den handlar om Maj, som, utan att riktigt veta hur, är gravid och nygift med en äldre man. En man från en helt annan samhällsklass än den Maj kommer från. Hur ska hon klara av de förväntningar som ställs på henne. Året är 1938 och platsen är Örnsköldsvik. Fortsätter boken som den börjat så har jag en riktig läsupplevelse framför mig.




Därefter blir det något helt annat. Nämligen Fritt fall av Juli Zeh. Juli Zeh är en av Tysklands unga framgångsrika författare och som i år mest blivit känd för sin roman Corpus Delicti, i vilken hon menar att vi lever i en hälsodiktatur. Den låter också intressant, men jag väljer att först läsa förra årets roman Fritt Fall. Den lär börja som en kriminalhistoria men sedan bli både kärleksroman, samtidskildring och idéroman. Spännande, tycker jag!




Emellanåt ska jag drömma mig bort med Oförglömliga vandringar i världen av Steve Watkins. Inte en regelrätt guidebok utan en inspirationsbok till vandringar av det lite ovanligare slaget. Och kanske, kanske…….





En vanlig deckare får det också bli. En deckare som ändå är lite ovanlig: Böljelek: kyrkoherde Simon Eldfeldts första fall av författarparet Johanna Limme och Martin Palmqvist. Boken är en historisk deckare och utspelar sig i slutet av 1800-talet i Karlshamn. På en bakgård någonstans i Karlshamn hittar man ett dött spädbarn med siffran 13 inskriven på huvudet. Snart träffar man ytterligare på ett lik med siffran 13. Vad betyder detta? Stadens polis bestämmer sig för at be kyrkoherde Simon Edelfeldt om hjälp. Han som är så bra på siffror!
En liten kuriositet är att Böljelek också är en staty som står på Stortorget i Karlshamn och föreställer en sjöjungfru som lyfter upp två fartyg ur havet.




Kajsa Ragnestam:
I jul tänkte jag att jag ska koppla av med Elizabeth Gilberts självbiografi I nöd och lust. Elizabeth Gilbert gjorde succé med bästsäljaren Lyckan, kärleken och meningen med livet, som jag tyckte mycket om och nu vill jag veta hur det gick sen. Jag förväntar mig en lättsmält, romantisk berättelse om äktenskapet.


En annan bok, som jag har tänkt läsa ett tag nu, och som jag hoppas att jag ska hinna med under julledigheten, är Smaken av Muriel Barbery. En av mina Boken kommer –låntagare har pratat mycket positivt om boken så jag är väldigt sugen på att läsa den. Jag är också intresserad av att läsa Underjordiska timmar av Delphine de Vigan, författaren som tidigare skrivit boken No och jag.




I övrigt blir det att frossa i allt som har med Mallorca och spansk kultur att göra. Vi planerar just nu en resa dit så nu har jag lånat flera böcker om tapas (t.ex. Tapas av Julz Beresford) och en hel del reseguider, där jag hoppas hitta mycket inspiration inför den kommande resan!



Sen blir det såklart en och annan pekbok till min lilla ettåring. Jag gillar framförallt att läsa Camilla Lundstams böcker om Lillefanten och hans vänner som innehåller jättefina, färgglada illustrationer. Den festligaste heter Äntligen kalas!.



Christina Odenhammer:
Jag tänker bl a läsa Tristano dör av den italienske författaren Antonio Tabucchi. Den handlar om en soldat som på sin dödsbädd försöker summera sitt liv. Tabucchis romaner kan vara komplicerade att läsa men det brukar vara väl värt mödan. Jag ska också läsa en thriller av den franska författaren Anne Rambach Doft av ondska, om ond bråd död i modevärlden, i ett snötäckt Paris.




Johan Rasmussen:
Jag hade tänkt läsa Joshua Ferris debut Så fick vi se slutet, 2008. Lite en The Office inspirerad bok om människor på ett reklamföretag i Chicago. Mörk humor utlovas.

Peter James deckare tycker jag mycket om. Död mans fotspår är hans fjärde bok om kommissarie Grace. Lagom till jul är det perfekt att knäcka en deckare.





Christina Fäldt:

Jokern av författaren Markus Zusak, vars stora genombrott kom med boken Boktjuven. Nu är det så att Jokern faktiskt kom ut före Boktjuven, men det är först nu, i år, som boken översatts till svenska.

Boken handlar om Ed Kennedy som av misstag förhindrar ett bankrån. Strax efter börja Ed få hemskickat spelkort med uppdrag och kryptiska ledtrådar. Efter en viss tvekan bestämmer han sig för att lösa uppdragen, något som kommer att förändra hans liv.

2 kommentarer:

Charlotte Cronquist sa...

Kul och ambitiös blogg! Grattis till den och grattis till staffanstoprsborna.

Ni kanske kan häjlpa mig - jag vill komma i kontakt med någon som är ansvarig för program/författarbesök/föreläsningar/utställningar hos era bibliotek.
Tack som för kontaktyppgifter.
Jag har dessutom en blogg, den heter lustochliv.blogspot.com

Allt gott
Charlotte Rudenstam
charlotte@lustochliv.se

Kajsa sa...

Hej!

Skoj att du gillar vår blogg! Jag har skickat ett mail till dig om hur du kommer i kontakt med ansvarig för programverksamhet m.m.

Mvh,
Kajsa Ragnestam