20081031

Halloween

Här är tips på några nya barn- och ungdomsböcker som passar till högläsning så här i Halloween-tider.


Genom märg och ben av Chris Mould lämpar sig verkligen till högläsning en regnig och mörk novemberkväll. Men det får inte vara alltför mörkt för då missar du de härligt läskiga illustrationerna som finns i boken. Dem har har Chris Mould gjort liksom några av historierna i boken. Andra är klassiker som skrevs för länge sedan, men som är lika gångbara än idag.






Hårresande spökhistorier från spökhotellet är en serie med spökhistorier där två böcker hittills har kommit ut (två till är på gång.) Hemska små monster är den ena och Förfärliga föräldrar och vidriga vuxna den andra. Särskilt hårresande tycker jag inte att historierna är, utan mera makabra och roliga, så de passar bra till den som bara vill bli lite skrämd.



Läskiga vidunder och sällsamma djur av Per Gustavsson är en bok om sådant människan trodde på förr i tiden. Det var mycket som förr skrämde människan i den mörka natten. Vad var det man såg eller hörde? En varulv? En gloso? En nattramm? En blodtörstig varg? Fantasin flödade och många historier om hemska väsen och farliga vidunder berättades i stugorna om kvällarna. I den här boken återberättas några av dem.



I Varulvar, vampyrer och andra läskiga varelser kan du läsa om sådan läskiga och farliga figurer som t.ex. Frankenstein, mulingar och poltergeistrar. Där får du också veta vad du ska göra om du blir biten av en vampyr eller hur du kollar om grannen är en varulv eller inte. För vem vet vad som döljer sig bakom grannens häck? En massa andra tips och idéer inför Halloween får du också. En kul bok!





20081029

vad är queer?

Läs en bok som på ett lättsamt sätt diskuterar det samtida och allt mer spridda begreppet och teorin queer. Var kommer ordet ifrån? Vad är en queer identitet? Går det att vara queer och straight? Talar du ett sexistiskt och hetrocentriskt språk utan att någonsin ha tänkt på det?

Om du vill ha svar på någon av dessa frågor rekommenderar jag starkt Fanny Ambjörnssons bok
Vad är queer?. Den är skriven på ett enkelt språk och behandlar ämnet på ett lättförståeligt men djuplodande vis och nystar i alla trådar som det komplexa begreppet queer består av.

20081028

En pinne i skogen

Allsvenskan har cirka tre omgångar kvar innan den går i vinteride och återkommer lagom tills snödropparna börjar visa sig i början av april. För en inbiten fotbollsfanatiker är detta en lång väntan som dock samtidigt erbjuder lite mer tid att läsa in sig på all litteratur som kretsar runt och kring fotbollen. Expressens fotbollskrönikör Mats Olssons En pinne i skogen – en bok om fotboll är denna vinter ett måste i fåtöljen:
”Det var inför Sveriges landskamp borta mot Island för två år sen som Kim Källström fick en fråga om taktik och svarade:– Fotboll är ett enkelt spel, när man har bollen anfaller man, när man inte har bollen försvarar man."
Svårare än så är det inte.

20081027

Boklogg

Skulle du vilja veta vad andra tycker om en bok, eller själv skriva några ord om dina åsikter och tankar om boken du precis läst?
Då har du chansen om du väljer någon av bibliotekets böcker som har en boklogg. Längst bak i boken finns ett skrivhäfte där du kan delge oss vilka intryck boken gav just Dig. Du känner igen boken på Bokloggsmärket på framsidan.

Följande böcker har en boklogg:
Ajvide Lindqvist, Människohamn
Axelsson, Is och vatten, vatten och is
Björk, Audrey-flickorna
Coelho, Pilgrimsresan
Einhorn, Medmänniska
Guillou, Men inte om det gäller din dotter
Henschen, Hon älskade
Iggulden, Stäppens krigare
Jensen, Champagneflickan
Johansson, Sin ensamma kropp
Lapidus, Aldrig fucka upp
Lindgren, Norrlands akvavit
Littell, De välvilliga
McEwan, På Chesil beach
Picoult, 19 minuter
Pålsson, Känn pulsen slå
Ranelid, Ansikte av eld
Rudberg, Åsa
Szpilman, Pianisten

20081024

Sorry of my english

Jag läste nyligen Xiaolu Guos bok "Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande" (A concise Chinese-English dictionary for lovers). Om att lära sig ett nytt språk, om att vara i en främmande kultur, om att bli förälskad i en man i denna främmande kultur med detta främmande språk som enda medel att kommunicera på. Jag blev uppmärksammad på boken genom två recenssioner av den, den ena negativ på grund av Guos dåliga språk och den andra positiv av precis samma anledning. Intressant tänkte jag, och lånade hem den. Jag sluter mig till den senare recensentens åsikt; det är ett dåligt språk och det är just det som utgör bokens lyckade koncept. Vi följer en ung kinesiska när hon reser till London för att läsa engelska. Redan på flygplanet dit börjar hennes berättelse i form av en dagbok som på oroginalspråk förs på följande stappliga engelska;


"Now. Beijing time 12 clock midnight. London time 5 clock afternoon. But I at neither time zone. I on airplane. Sitting on 25,000 km above to earth and trying remember all English I learning in school. I not met you yet. You in future.[...] I no speaking English. I fearing future."

Varje kapitel bygger på ett ord som huvudkaraktären "Z" (hennes kinesiska namn är så konstigt i väst att hon inte ens försöker få folk att förstå det) lärt sig. Tidigt i historien träffar hon en man som hon inleder ett förhållande med och mellan dem utspelas ständiga kulturkrockar. Z reflekterar mycket över den vikt som den västerländska kulturen lägger vid begreppet "privat" och testar gränserna för det och för den frigjordhet hon upplever kring sexualitet.

Efter hand blir engelskan mer och mer fullständig och korrekt och på så vis får läsaren verkligen ta del av "Z"´s kamp med språket. Jag tycker det är en genial idé att skriva dagbok på det språk man försöker lära sig och önskar smått att jag gjorde det när jag kämpade med spanska i Sydamerika för några månader sedan.

Roligt är också att vid en feministisk temahelg kring den samtida konstvärlden (Privilege walk symposium, arrangerat av föreningen JA!) som arrangerades på Lilith performance studio i Malmö hölls en föreläsning kring nutida kvinnliga konstnärer som intog världen som sin studio. Virginia Woolfs välkända tankar om att förutsättningen för skapande verksamhet är ett eget rum har idag utvecklats till att vara en tillgång till det globala rummet. Xiaolu Guos bok rör sig kring just det fenomenet. Alltså en bok talande för sin tid, skriven på ett nyskapande sätt och samtidigt lättläst och underhållande. Jag kan även slå ett slag för att läsa den på originalspråket även om man inte är så van vid det, det är som sagt en väldigt enkel engelska.

"Den mordiske trädgårdsmästaren" var på Staffanstorps bibliotek


Det är författaren och trädgårdsmästaren Kjell Eriksson som döljer sig bakom denna rubrik. Den 23 oktober berättade han om sin krokiga väg till skrivandet. Han började skriva i Lantarbetaren av en slump och uppmärksammades av Ivar Lo-Johansson. Nu har han precis kommit ut med sin nionde kriminalroman om polisen Ann Lindell och hennes kollegor vid Uppsalapolisen, "Svarta lögner, rött blod". Kjell Eriksson berättade så levande om sitt författarskap att de som inte läst hans böcker tidigare blev riktigt sugna på att komma igång. Läs gärna den första boken om Ann Lindell, "Den upplysta stigen".

20081004

MACONDO

Har du läst Bittert arv, En halv gul sol, Fågeln som vrider upp världen, Flickorna från Riyadh? Alla fantastiska romaner av författare från andra delar av världen än den västerländska. Har du läst dem och blivit sugen på att läsa fler författare från Afrika, Latinamerika, Asien eller Mellanöstern?
Då ska du gå in på hemsidan MACONDO. Där finns nämligen massor att hämta för den som är intresserad.

MACONDO presenterar författare från andra världsdelar som är översatta till svenska. Du kan söka författare från vilket land som helst och finns det inget översatt från just det landet, så får du veta det.

Där finns också en bokklubb med många spännande författare.

Där finns ett häfte man kan ladda ner eller beställa med tips på barn- och ungdomsböcker .
Där finns pedagogiskt material för lärare och elever om hur man kan arbeta med olika texter.

MACANDO är en guldgruva!